Welke voordelen heb je van een laadpaal thuis?

Een goede laadpaal thuis is handig als je op je eigen terrein een elektrische auto wil opladen. Deze oplossing brengt een hoop voordelen met zich mee en je hebt ook keuze uit verschillende soorten laadpalen in ook uiteenlopende prijsklassen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit traditionele, luxe en slimme laadpalen en zelfs compacte modellen die je in een garage of in een carport kunt plaatsen. Als je twijfelt over het feit of een laadpaal wel een goede investering is, vertellen we in deze blog de voordelen die je allemaal hebt.

Met een laadpaal thuis kun je altijd laden

In de woonwijken en langs snelwegen zien we steeds vaker speciale laadplekken voor het opladen van elektrische auto’s verschijnen. Dat is logisch, omdat er ook steeds meer elektrische auto’s worden verkocht. Omdat openbare laadplekken vaker bezet zijn en je dus moet wachten voordat je je auto kunt opladen, kun je ook investeren in een laadpaal thuis. Dan heb je altijd een beschikbare plek waar je de elektrische auto kunt opladen. Uiteraard heb je dan wel een eigen terrein met een oprit nodig. Of een carport of een garage.

Laadpaal thuis is een duurzame oplossing

Een laadpaal thuis is ook een duurzame oplossing en helemaal als je bijvoorbeeld ook zonnepanelen op het dak hebt liggen. Op die manier kun je relatief goedkoop je elektrische auto opladen en als je een auto met bidirectioneel laden koopt kun je de elektrische auto ook als thuisbatterij gebruiken. Daarnaast zijn laadpalen duurzaam, omdat ze doorgaans ruim 10 jaar meegaan. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten. 

Altijd een laadpaal tot je beschikking

Met een laadpaal op je eigen terrein heb je altijd een laadpunt tot je beschikking, maar je hebt veel meer mogelijkheden dan dat. Je kunt bijvoorbeeld ook meer grip krijgen op de kosten die je maakt. Vooral wanneer je kiest voor een slimme laadpaal en in combinatie met een app de laadpaal kunt bedienen en uitlezen. Dan kun je bijvoorbeeld van extra functies gebruikmaken, zoals load balancing, smart loading en rapporten inzien wat je laadgedrag is. Dat resulteert vaak ook in het efficiënter en sneller opladen van de auto.

Goedkoper laden (?)

Je bespaart ook geld op het energieverbruik, tenzij je stroomtarief hoger is dan het tarief van een openbare laadpaal. Doorgaans is het tarief tussen de € 0,30 en € 0,80 kWh per uur, terwijl je zelf voor stroom doorgaans niet meer dan € 0,40 per kWh betaalt. Het wordt uiteraard nog goedkoper als je bijvoorbeeld zelf energie opwekt met behulp van zonnepanelen op je dak of op een carport. Je kunt dan zelfs een slimme laadpaal thuis inclusief een app gebruiken om bijvoorbeeld de auto alleen op te laden als de zonnepanelen ook daadwerkelijk energie opwekken. Of dat de overgebleven stroom, wat is opgewerkt tijdelijk wordt opgeslagen in de accu van je elektrische voertuig(en). Of een laadpaal thuis ook echt goedkoper is, is een onderzoekje waard. Kijk naar het tarief wat je per kWh betaalt en zet dit af tegen de kosten wanneer je de auto zou opladen op een openbare laadplek.

Bekijk hier wat de kosten laadpaal thuis zijn.