Theorie examen doen? Dit moet je niet doen

Er kleven bijna net zo veel regels aan het theorie examen dan aan het deelnemen aan het verkeer. Ondanks dat ze ongeschreven regels zijn. Het zijn meer tips over wat je juist wel of niet moet doen als je jezelf aan het voorbereiden bent. En geloof ons wanneer we zeggen dat een goede voorbereiding in deze situatie ook echt het halve werk is. Om je een beetje op weg te helpen en je voor te bereiden op je bezoek aan het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), hebben wij op een rijtje gezet wat je juist niet moet doen tijdens je voorbereiding.

Een dag of twee voor je examen beginnen met leren van je theorie examen

Nu denk je slim te zijn en je begint een dag of twee voorafgaand aan het examen met studeren. Je hebt boeken gekocht of je volgt online trainingen. Dat is een goede stap, maar je hebt te weinig tijd om ook echt alles goed te leren. Misschien denk je wel dat juist zo’n korte aanloop ervoor zorgt dat alles vers in het geheugen zit, maar niets is minder waar. Juist een ruime voorbereiding van enkele weken zorgt ervoor dat de stof beter blijft hangen en dat je het theorie examen moeiteloos kunt doen.

Maak van lange sessies korte sessies

Nu wil je het goed doen en je neemt dan ook flink wat tijd om jezelf goed voor te bereiden op het theorie examen. Dat juichen we alleen maar toe, maar het is belangrijk dat je niet urenlang gaat zitten blokken. Je doet er verstandiger aan om enkele weken voor aanvang van het examen te beginnen met leren. En dan het liefst in korte sessies van een uur tot twee uur. Op die manier verspreid je de lesstof, houd je het leuk en interessant en blijft de opgedane kennis ook veel beter hangen.

Oud lesmateriaal gebruiken

Oud lesmateriaal gebruiken is natuurlijk een ‘no go’. Waarschijnlijk bieden vrienden, familie en collega’s aan om hun oudere boeken te gebruiken, omdat ze toch maar stof liggen te happen. Het is lief aangeboden, maar je hebt er weinig aan. Omdat de kans groot is dat de regels die in het boek staan niet meer van toepassing zijn of zijn aangepast. Voorkom dus dat je tijdens je bezoek aan het CBR met een mond vol tanden zit en gebruik alleen actueel lesmateriaal. Investeer in nieuwe boeken of volg online trainingen.

Boeken gebruiken voor je theorie examen 

Je mag boeken gebruiken, want je kunt volop boeken aanschaffen die over verkeersregels gaan en die je ook voorbereiden op het naderende theorie examen. Maar gebruik niet alleen boeken. Gebruik ook online trainingen, modules en proefexamens om je op het examen voor te bereiden. Het voordeel van online trainingen en cursussen is dat het vaak interactief is en dat je met behulp van leuke afbeeldingen en video’s ook echt de regels die worden uitgelegd kunt visualiseren. Met een proefexamen kun je oefenen voor het echte examen en krijg je een goed beeld van wat je straks bij het CBR te wachten staat.